Είναι κοινό μυστικό πλέον. Κάθε επιτυχημένο παιχνίδι (και όχι μόνο), αργά ή γρήγορα, θα κυκλοφορήσει ένα ή και περισσότερα expansions. Η αλήθεια είναι ότι τα πραγματικά καλά παιχνίδια δεν χρειάζονται επεκτάσεις για να σου δώσουν την απόλυτη εμπειρία. Υπάρχουν όμως και αυτά, τα οποία, αν και όντως βρίσκονται στην κορυφή, η επέκτασή τους τα απογείωσε καθιστώντας τα απόλυτα «δεκάρια», κάνοντάς μας πολλές φορές να αναρωτηθούμε «μα πώς το έπαιζα αυτό πριν βγει η επέκταση;». Εξαιρετικά games λοιπόν, τα οποία μετά την κυκλοφορία της επέκτασης, ξεπέρασαν αυτόματα το ταβάνι και βρέθηκαν στη σφαίρα του μυθικού, προσφέροντας νέους μηχανισμούς, μεγαλύτερη ποικιλία, έξυπνα twists και φυσικά, ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στις παρτίδες μας. Ψάξαμε στις συλλογές μας, βρήκαμε τα πιο χαρακτηριστικά games αυτής της κατηγορίας και σας παρουσιάζουμε τη λίστα μας!



Scythe + Rise of Fenris

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στρατηγικής όλων των εποχών. Ωστόσο, αυτό δεν αρκούσε στους σχεδιαστές του που δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους. Η επέκταση The Rise Of Fenris προσφέρει στους παίκτες μία εντυπωσιακή, αφηγηματική campaign 8 επεισοδίων, βάζοντας μέσα στο παιχνίδι και το συνεργατικό στοιχείο, απογειώνοντας πλήρως την εμπειρία. Και σαν να μην έφτανε αυτό 11 νέα modules εισάγονται στο παιχνίδι, για να τα χρησιμοποιήσετε σε όποιους συνδυασμούς θέλετε! Must-have για κάθε πραγματικό φίλο του Scythe!


Lost Ruins of Arnak + Expedition leaders

Υπέροχη εικονογράφηση, streamlined και βαθύ gameplay, υπέροχος συνδυασμός deck-building με worker placement και φοβερό θέμα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έχουν κάνει το Lost Ruins of Arnak μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών. Αρκούσαν αυτά, όμως, στους πρωτοεμφανιζόμενους designers του παιχνιδιού, Elwen και Min; Όχι! Και για το λόγο αυτό, η επέκταση Expedition Leaders κατέφτασε στο νησί που μόλις ανακαλύψατε για να προσθέσει το μόνο, ίσως, στοιχείο που έλειπε από το game: ασυμμετρία! Με 6 διαφορετικούς χαρακτήρες, με δικό τους τρόπο παιχνιδιού και αρχική τράπουλα, κάθε παρτίδα περνάει πλέον σε άλλο επίπεδο, προκαλώντας μας να εξερευνήσουμε νέες στρατηγικές. Φυσικά, η πρόκληση δεν σταματάει εδώ, καθώς δύο νέοι ναοί κάνουν την εμφάνισή τους, συνοδευόμενοι από καινούρια artifacts και εργαλεία για να προσθέσετε στο deck σας!

Terraforming Mars + Prelude

Για το παιχνίδι δεν έχουν να ειπωθούν πολλά που δεν τα γνωρίζουμε ήδη. Η θέση νούμερο 5 στη γενική κατάταξη του BGG τα συνοψίζει όλα. Αν υπήρχε ένα μικρό, μοναδικό παράπονο από το βασικό game, είναι το ότι κάποιες φορές έμοιαζε να έπασχε από αργό ξεκίνημα. Η επέκταση Prelude λοιπόν έφτασε για να διορθώσει και αυτό τον παράγοντα, προσφέροντας στους παίκτες αρχικό boost στη «μηχανή» της εταιρείας τους, με κάρτες που προσφέρουν ήδη από το ξεκίνημα ιδιότητες και απαραίτητα υλικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι φανατικότεροι παίκτες Terraforming Mars δεν μπορούν πλέον, ούτε καν να διανοηθούν μία παρτίδα χωρίς το Prelude.


PARKS + Nightfall

Πότε είναι πετυχημένη μια επέκταση; Όταν προσθέτει μεγαλύτερη ποικιλία από αυτό που έχεις ήδη αγαπήσει σε ένα game, χωρίς παράλληλα να χαλάει την ισορροπία του. Αυτό ακριβώς κάνει το expansion Nigthfall, του πολύ αγαπημένου PARKS! Εισάγει στο παιχνίδι νέα πάρκα, καινούριες ευκαιρίες για σκοράρισμα με New Year και Bonus κάρτες, ενώ δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα πράγματα στο μονοπάτι, με το μηχανισμό του Camping! Ο ορισμός της επέκτασης που κάνει ένα ήδη εξαιρετικό παιχνίδι, τέλειο!

Wonders Duel + Pantheon + Agora

Μία περίπτωση που δεν θα διαλέξουμε απλά μία επέκταση, αλλά και τις δύο που έχουν κυκλοφορήσει για το παιχνίδι. Ίσως να μιλάμε για το πιο δημοφιλές 2 players game όλων των εποχών. Παρόλα αυτά, με τις δύο επεκτάσεις του γίνεται πιο ολοκληρωμένο από ποτέ, καθώς δεν του λείπει, κυριολεκτικά τίποτα! Pantheon και Agora προσθέτουν ατελείωτες επιλογές και συνδυασμούς, για να χτίσετε τον πολιτισμό σας. Το πρώτο εισάγει αρχαίες θεότητες και ναούς που θα αναβαθμίσουν το σκοράρισμά σας, ενώ το δεύτερο προσθέτει πολιτική και ίντριγκα, αυξάνοντας κατά πολύ τον παράγοντα της αλληλεπίδρασης, μεταξύ των δύο αντιπάλων. Στα υπέρ και ο ρυθμός του παιχνιδιού που αλλάζει, καθώς γίνεται πιο έντονος, αφαιρώντας και τον παράγοντα του να είναι προβλέψιμοι κάποιοι γύροι. Αν έπρεπε ντε και καλά να διαλέξουμε, με πολύ μικρή διαφορά θα πηγαίναμε στο Agora, ωστόσο η συμβουλή μας είναι μία: παίξτε 7 Wonders Duel και με τις δύο επεκτάσεις και ζήστε την εμπειρία στο μέγιστο βαθμό!

Lords of Waterdeep + Scoundrels of Skullport

Ίσως το πρώτο παιχνίδι που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για Must-have expansion και γι’ αυτό το αφήσαμε για το τέλος. Το κουτί του Scoundrels of Skullport περιέχει δύο επεκτάσεις, που ανεβάζουν ένα ήδη υπέροχο παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Τι προσθέτει που το κάνει τόσο ξεχωριστό; Ξεκινήστε να μετράτε για να μην χαθούμε: νέες quest κάρτες με διαφορετικά rewards, υλικά για 6ο παίκτη, νέους λόρδους με δικά τους scoring conditions, καινούρια κτίρια με ιδιότητες που δεν είχαν εμφανιστεί στο βασικό παιχνίδι, το λιμάνι με ακόμα περισσότερες θέσεις ενεργειών, δυνατότητα για epic game με την προσθήκη ενός έξτρα agent ανά παίκτη, ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία από intrigue κάρτες και φυσικά για το τέλος, έναν νέο, υπέροχο μηχανισμό, το corruption, μαζί με τις αντίστοιχες θέσεις ενεργειών, που θα κάνουν τους παίκτες να ζυγίσουν πολύ προσεκτικά την κάθε τους απόφαση. Κάθε φαν του Lords of Waterdeep, οφείλει να έχει το Scoundrels of Skullport στη συλλογή του!